Bruner/Cott Completes ‘The Speedway’ in Brighton, MA


Bruner/Cott Architects Completes “The Speedway”

An Historic 1899 Horse and Bicycle Racing Complex is Revived for New Uses

 

Boston, MA (January 27, 2022) – Known for innovative restorations and rehabilitations of historic buildings, Bruner/Cott recently completed The Speedway, a mixed-use transformation of a 19th-century trotting horse stable and metropolitan park police station and jail on the Charles River. A Boston Historic Landmark listed on the National Register of Historic Places, the firm worked alongside the not-for-profit developer, Architectural Heritage Foundation (AHF), to preserve and revitalize the renowned but endangered complex to stimulate community growth and economic development.

Constructed in 1899 by the Metropolitan Park Commission as a headquarters to support a new parkway along the river, the development turned a stretch of tidal mudflats into an interconnected series of public parks. The stables and park offices supported a race track beside the river for bicycle and trotting races. The picturesque overall composition is characteristic of its architect William D. Austin’s work for the Metropolitan Parks Commission—an irregular roofline connects six shingle-style buildings, creating a single-story courtyard, highlighted by arched gable entrances, porches, double hung windows, and elaborate wood trim. The mile-long racetrack became one of the city’s most popular gathering areas. Now, as a new gateway to the Allston-Brighton neighborhood, the complex supports a diverse tenant mix including small retail shops and soon-to-open food vendors, a publicly-accessible community courtyard, a flexible event space at Garage B, and anchor tenant Notch Brewing’s biergarten and brewery.

Following the Park Commission’s tenancy, the facility housed the now-defunct Metropolitan District Commission Police. During this time, many of its original horse stables were extended and converted into vehicular garages to support the agency. Beginning in 2005, the facility was largely abandoned. Portions of the buildings were beginning to decay, and one section suffered a serious fire. The Bruner/Cott and AHF Speedway project has preserved a local recreational treasure and given the park a new life for generations to come. Bruner/Cott’s design approach to preservation included removal of piecemeal garage extensions at historic stable frontages and the reconstruction of lost features including wooden carriage access, sliding barn doors, and an extensive series of carefully  restored and replicated windows. Original building entrances within the sloping site placed doors at different levels, and a new raised platform for performers united these via an unobtrusive wooden ramp. Interior plaster was so damaged by fire and rain that it was removed entirely to add insulation. Fieldstone foundations were reinforced with concrete and repointed. Stables and a 1940 concrete garage were fitted with recessive glazed fronts and overhead doors to make strong connections to outdoor gathering spaces, especially the tranquil interior of the upper courtyard.

Long-considered too complicated and limited in square footage for an economically sustainable rehabilitation, AHF pioneered new approaches to retail tenancy, events space management, and adjacencies among occupants to reintroduce life into the Allston-Brighton community via long abandoned stables, jail, basement cow barn, and garages. The buildings look like they did in 1899, 1904, 1920, and 1920. The new occupants do not.

###

Photography credit: MASS DCR (left), D.F. Pray General Contractors (center, right)

Release issued by Pickrel Communications, Inc. on January 27, 2022.

Bruner/Cott Completes New Children’s Museum + Theatre of Maine

     

A Beloved Portland Venue Receives a New Home for Play and Exploration

Boston, MA (June 28, 2021) – Known for its museum design expertise, Bruner/Cott Architects recently completed a new 30,000-square-foot building for the Children’s Museum & Theatre of Maine. Formerly housed in the downtown Portland Arts District, the Museum & Theatre’s former physical limitations restricted its ability to expand programming and services for steadily growing visitation and educational offerings. Now, located on Thompson’s Point in Portland along the Fore River, the bold, new structure, which opened on June 24, is designed to support greater access and future growth.

The size, scale, and shape of the Museum & Theatre connect it to the industrial shipping and railroad heritage of its site. Its proportions, rhythm, and fenestration patterns are inspired by Thompson’s Point historic brick structures, and steel cross-bracing is a referential feature. The exterior is clad with colorful metal shingles arranged in a dynamic, playful pattern—inspired by patterns found in nature. Inside, the new building contains a 100-seat theatre, experiential exhibits, a STEM classroom and makerspace, meeting rooms and offices, and an outdoor play area adjacent to the waterfront landscape.

A spacious, 20-foot-high entry lobby surrounded by floor-to-ceiling glass welcomes visitors of all ages. Connecting the indoors and outdoors, it brings in abundant natural light, setting the stage for a welcoming experience for caregivers and children. Easily navigable, the museum’s exhibit spaces incorporate visual and programmatic connections to Maine culture.

Sustainable strategies employed in the project included first addressing the challenges of a brownfield site (an old railway repair yard). Knowing that this highly visible and important building site was comprised of fill soil that would be expensive to remove and replace with structural soil, the project pre-loaded the building area to compact the soil and minimize off-site removal. Low wattage LED lighting was used throughout the building, and a VRF (variable refrigeration flow) system was installed for heating and cooling. These MEP measures save energy and operating costs because the entire system is more efficient than one that simply meets code. Additionally, the site is in close proximity to local, regional, and international public transportation.

“We began this project nearly six years ago, building on our firm’s long history of museum and gallery design,” said Bruner/Cott Principal Jason Forney. “A true collaboration between our firm and our client has produced a building that embodies the Children’s Museum & Theatre of Maine’s mission and goals for its new venue, certain to attract visitors from near and far.”

“There is so much joy in this building and visitor excitement about its opening,” said CMTM Executive Director Julie Butcher Pezzino. “The past year has been trying for everyone. As we move past the pandemic, we are enthusiastic about all the experiences our new building and its innovative, interactive exhibits and state-of-the-art theatre will bring to fans of our previous facility, as well as new visitors to Maine from across the nation and the world.””

 

Photos: https://bit.ly/3qnhPux

Photography Credit: Trent Bell Photography

Top Left Filmstrip Photo: Sean Alonzo Harris

 

###

About Bruner/Cott

A two-time recipient of the AIA National Honor Award for Design, the firm’s work has been recognized for award-winning design in preservation, adaptive transformation, and new construction. The firm is dedicated to design excellence and the belief that thoughtful architecture and planning can make a positive difference in the quality of life, shared sense of purpose, and vitality of a community. Headquartered in Boston, MA, the firm is a 49-year young practice that bring a broad, integrated perspective to design, giving depth to each practice area.

The firm’s seminal projects include MASS MoCA (North Adams, MA), one of America’s largest contemporary art museums, the reimagined Boston University School of Law complex, recipient of a DOCOMOMO US Modernism in America Award; and the R.W. Kern Center at Hampshire College, Amherst, MA, a 2017 AIA COTE Top Ten Award winner and a Living Building certified by the International Living Future Institute (ILFI).

 

Follow us on Instagram, Twitter, Facebook, and LinkedIn.


Media release:

Debra Pickrel, Principal
Pickrel Communications, Inc.

Click to download.